söndag 30 mars 2008

FEM: Helle Klein snart tillbaka?

När vi ändå är inne på Aftonbladet: Jag håller inte med om allt hon säger, men jag gillar hennes röst. Helle Kleins alltså.

Första gången jag stötte på henne var i ett tv-program, jag minns inte vad det hette men det var en man som helt enkelt porträtterade och intervjuade diverse personer. En av dem var HK. Det kretsade mycket kring att vara socialist/socialdemokrat och troende kristen. Sedan dök hon då och då upp i debatten, etiketterad som ledarskribent på Örebrokuriren (nä, jag mindes inte det - var tvungen att googla). sedan blev hon pol chefred på AB. Och vare sig hon pratar live eller skriver så är rösten densamma: vass och varm, saklig och passionerad, kunnig och med hjärta.

Nu har hon varit ledig ett tag, för att gå klart sin prästutbildning. Jag tycker att det har märkts - hennes relativa frånvaro, alltså. Men nu är hon om jag förstått saken rätt prästvigd och bör därför snart vara tillbaka. Det välkomnar jag!

Jag är inte utövande kristen och jag är väl medveten om allt lidande som åsamkats människor i religioners namn, men jag är ändå av den övertygelsen att den religiösa världen är ... tja, viktig. Att det här klotet skulle bli bra mycket underligare om den inte fanns. För mig fungerar den som - en resonanslåda, kanske. Ekokammare? Äh ... nå, vad jag vill säga är alltså att HK har en schysst balans därvidlag - en balans som jag tror behövs i världen. Och att jag gillar att hon tar sig an det religiösa på allvar - blir präst. Vi hugger ju så lätt till med ett fromt "andlighet" eller "egen tro" när vi tillfrågas om religion. Känns mesigt när man jämför. Ska inte säga så nästa gång.

Hoppas att hon kan stå emot genrekraven i den världsliga/journalistiska/politiska världen, inte bli för lik de gängse ledarskribenterna, de där pajkastarna som försvarar sina respektive partier med samma finess som en 120-kilos Djurgårdare med sju bira i kroppen försvarar sitt lag. Jag tror hon har koll på rågången där. Jag känner mig optimistisk. Jag ska förresten skicka henne en länk hit så att hon påminns.

Här finns Helle Kleins blogg: http://blogg.aftonbladet.se/3

Inga kommentarer: