söndag 30 mars 2008

SEX: Rättvisemärkt kaffe på McDonalds?

Ytterligare en spaning på temat rättvis handel: 658 McDonalds-restauranger i valda delar av USA serverar tydligen rättvisemärkt kaffe. http://www.oxfamamerica.org/newsandpublications/press_releases/archive-2005/press_release.2005-10-27.1826207685

Länken ovan är gammal. Gud give att de inte lagt ner experimentet och att de istället expanderat. Och har inte McD samma sortiment worldwide? Vilket i så fall torde innebära att de kommer att köra rättvisemärkt kaffe också här i Europa?

Här finns onekligen en möjlighet för oss konsumenter, lobbyister, opinionsbildare, aktivister etc att använda vår makt konstruktivt.

En enkel räkneoperation ger följande: McDonalds omsättning i Sverige är ca 4 miljarder kr. Det innebär att var och en av oss spenderar i snitt nästan 400 kr på McD. Betyder ca 7 besök per år. I Europas befolkning: 500 miljoner. Låt säga att de har samma fastfoodvanor som oss och att de dricker kaffe vid två av sju besök. Det ger 1 miljard sålda muggar kaffe. En mugg kräver ca 50 g kaffe. 0,05kg gånger 1 miljard = 50 miljoner kg kaffe per år. Det är lika med hälften av Sveriges totala kaffekonsumtion.

Alltså: Om McDonalds inför rättvisemärkt kaffe på alla sina europeiska restauranger får det samma impact som om hälften av allt kaffe som dricks i Sverige vore rättvisemärkt.

Må det ske.

1 kommentar:

Anonym sa...

Då kanske man kunde äta där utan att behöva smyga in i lösskägg.

Undrar vad för slags argument man ska använda om man vill påverka dem.

Tips?